paradigma-argo-28

Welkom op getfit.nl

Column Jorik vissers weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om schadelijke invloeden (virussen en bacteriën) van buitenaf te weren. Het zorgt er dus voor, dat deze virussen en bacteriën je lichaam niet ziek kunnen maken. Hoe goed je weerstand is, hangt af van je afweer-, oftewel je immuunsysteem. Dat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. Als je immuunsysteem verzwakt is, neemt je weerstand af en ben je dus vatbaarder voor virussen en bacteriën. Je immuunsysteem is dus erg belangrijk.

De vijf seconden regel

Wellicht ben je het in je omgeving wel eens tegenkomen. Een peuter laat zijn koek vallen op de grond. Nog voor dat de peuter het opnieuw in zijn mond dreigt te steken, grijpt de ouder in. Ik zelf ben daar als kind anders in opgevoed. Als ik bijvoorbeeld mijn koek liet vallen, werd het afgeklopt en aan me teruggegeven: “Zo, dat is goed voor de weerstand!”, riepen mijn ouders dan. Ooit spraken wij later wel eens van de 5 seconden regel. Als je het binnen die 5 seconden had opgeraapt, kon je het nog prima eten. Tuurlijk lag het er wel aan wat het was. Als je een banaan in het zand laat vallen, is het logisch dat je deze niet opnieuw in je mond steekt.

Maar wat is nu de juiste benadering? Veel wetenschappers denken dat het al begint op jonge leeftijd. Dat we onze kinderen te veel beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers en juist daarom gaat het fout. De voorzichtigheid die vaak gehanteerd wordt, zorgt ervoor dat hun afweersysteem tegen ziekteverwekkers niet goed wordt opgebouwd. Kinderen die nooit met zieke kinderen of vuil in aanraking komen, hebben veel meer kans op allergieën en astma. Een beetje dagelijkse viezigheid voor een kind is dus helemaal niet zo verkeerd!

Verhogen maar!

Hoe verhogen we nu onze weerstand en houden we deze vervolgens op peil?

  • Belangrijk is, dat je in beweging blijft en regelmatig naar buiten gaat. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest.
  • Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt. Probeer iedere nacht tussen de 6 en 8 uur te slapen.
  • Zorg er ook voor dat je gevarieerd en gezond eet. Daarnaast is het ook belangrijk, dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.
  • Onderneem (leuke) dingen die je energie geven. Door deze leuke dingen te doen, maak je de stof endorfine aan. Dit gelukshormoon werkt als een feelgood medicijn en pijnstiller dat je lichaam zelf aanmaakt. Het werkt ook goed tegen het stresshormoon cortisol, dat hormoon maakt je weer vatbaarder voor virussen en bacteriën.
  • Zorg voor een goede hygiëne, door jezelf goed te verzorgen.

Maar ook voor volwassenen is een te schone omgeving, overdreven vaak wassen en desinfecteren niet altijd goed. Onderzoek wijst uit dat ons immuunsysteem zelfs in de war raakt van continu een te schone omgeving. Uiteraard is dit niet letterlijk bedoeld, maar naast alle adviezen zou ik haast willen zeggen; “Eet ook eens een keertje van de grond!”.

Meer weten?

Wil u meer weten over weerstand en het verhogen daarvan of bent u op zoek naar een workshop over dit onderwerp? Neem dan contact op getFIT en vraag naar de mogelijkheden.

Jorik Vissers - Directeur getFIT

 

 

 

 

Jorik Vissers

Directeur getFIT