GetFit dag1-15

Welkom op getfit.nl

Inspiratie

Het effect van vitamine D

2/17/2022 12:00:00 AM

Vitamine D is voor velen wel bekend; misschien wel als ‘vitamine zon’. Door buiten te zijn in de zon doet het lichaam vitamine D op. Voor wie houdt van buiten zijn, graag de eerste zonnestralen op zijn of haar gezicht voelt of gewoon houdt van avocado, ei of zalm zal het opdoen van vitamine D geen probleem zijn. Toch is het soms opletten: het gure weer en de korte dagen kunnen ervoor zorgen dat je minder of te weinig van deze vitamine binnen krijgt. Maar waarom is vitamine D zo belangrijk en wat is het effect van vitamine D op het lichaam?  

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfor. Deze stoffen helpen bij de groei en het sterk houden van de botten. Ook heeft het een positieve invloed op het afweersysteem, het helpt bij het behouden van de spierkracht en houdt de tanden sterk. Vitamine D draagt dus bij aan de eigen gezondheid en vitaliteit!

Winterperiode versus zomerperiode

Door buiten te zijn en zonlicht op te doen, maakt het lichaam vitamine D aan. Het is langer licht, de temperatuur is aangenaam en we zijn dan ook vaker buiten. In de winter is het vaak een uitdaging, want het weer is over het algemeen minder aangenaam, de dagen zijn korter, de zonuren minder maar ook de zonkracht is minder. Daarnaast bedekken we ons lichaam meer in de winter, waardoor er minder huidoppervlak bloot wordt gesteld aan het zonlicht.

Ondanks al deze redenen is hieraan toegeven geen goede optie, want ook in de winter is vitamine D essentieel voor het behouden en verbeteren van de gezondheid en vitaliteit.

Andere positieve effecten

Naast buiten zonlicht opdoen voor voldoende aanmaak van vitamine D, heeft het naar buiten gaan ook nog andere positieve effecten. Bewegen verbetert namelijk de fysieke en mentale gezondheid. Het stimuleert de aanmaak van lichaamseigen gelukshormonen, wat weer een positief effect heeft op de mentale gesteldheid. Daarnaast helpt bewegen bij het verbeteren van de concentratie, de fysieke conditie en draagt het bij aan een hogere productiviteit en creativiteit. Nog meer reden dus om in deze periode buiten te gaan bewegen én zonlicht op te doen!

Meer doen

Wilt u nog vitaler worden en wilt u hier op de werkvloer aandacht aan besteden? Bekijk dan snel het dienstenaanbod van getFIT en vraag vrijblijvend meer informatie aan. Wij helpen leidinggevenden en medewerkers in organisaties vitaal te zijn en vitaal te blijven. Waarom? Omdat fitte en vitale medewerkers productiever zijn, meer werkplezier ervaren en minder verzuimen dan niet fitte medewerkers. Zo simpel is het...  

Laatste nieuws