GetFit dag1-15

Welkom op getfit.nl

Inspiratie

De balans tussen ontspanning en spanning

7/7/2022 12:00:00 AM

‘’Ik neem een kijkje in mijn agenda voor mijn weekendplannen. Het feit dat ik mijn agenda gebruik geeft al aan dat het lekker gevuld is. Dit weekend, maar ook de komende drie weken staan alweer helemaal vol gepland. Iets waar ik tijdens de lockdown periode nog zo had gezegd om dit niet meer te gaan doen. Want de weekenden met ruimte voor me-time en de spontane afspraken vond ik fijn en zorgden voor meer ontspanning’’.

Ontspanning is voor iedereen van wezenlijk belang. Ontspanning doorbreekt namelijk spanning. Spanning, als het teveel oploopt ook wel stress, hebben we in bepaalde mate nodig om te kunnen functioneren. Gezonde spanning is dan ook niet slecht. Het zorgt voor alertheid en concentratie. Spanning die te lang aanhoudt of te vaak voorkomt is wel ongezond en zorgt voor een hoge concentratie van het hormoon adrenaline in het lichaam.

Lichamelijke reacties

Een grote hoeveelheid adrenaline veroorzaakt verschillende reacties, die allemaal zorgen voor energie en alertheid. De ademhaling en hartslag nemen toe, de spijsvertering vermindert en er is een hogere hoeveelheid glucose in het bloed. Wanneer dit lang aanhoudt kan er een gejaagd gevoel, nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Iets wat we liever voorkomen.

Balans voor vitaliteit

Des te belangrijker dus om voldoende te ontspannen. Ontspannen is voor iedereen anders. De één gaat sporten, fietsen of wandelen en een ander pakt een boek of gaat mediteren. Doe iets waar jij van ontspant. Door voldoende te ontspannen, vermindert de spanning en dus ook het risico op langdurige spanning. Een goede balans tussen spanning en ontspanning draagt bij aan je eigen vitaliteit.

‘’Voor mij geen excuses meer, ontspanningsmomenten moet ik gaan inplannen om er niet aan voorbij te gaan. Ook dat is namelijk werken aan je eigen vitaliteit’’.

Werkt ook aan jouw vitaliteit met getFIT

Wil jij weten hoe jij jouw werk en privé beter kunt balanceren en hoe je jouw evenwicht kunt vinden tussen spanning en ontspanning? Ga voor meer informatie naar de website van getFIT en optimaliseer jouw vitaliteit!

Laatste nieuws