GetFit dag 2-44

Welkom op getfit.nl

Inspiratie

Je energiebalans, wat is dat nou?

6/9/2022 12:00:00 AM

‘Houd je energiebalans op peil!’ Een leuke niet heel veel zeggende leus die nog vaak geroepen wordt op kantoor wanneer het hoog tijd is om achter je bureau vandaan te komen. Tijd om betekenis te geven aan de energiebalans!

Wat is een energiebalans?

De persoonlijke energiebalans is niets anders dan de hoeveelheid energie die je dagelijks verbrandt afgewogen tegen de energie die je dagelijks binnen krijgt. Het verbranden van energie doe je door te bewegen/sporten en je krijgt energie binnen door voeding.

Het energieverbruik bestaat uit drie componenten:

Het rustmetabolisme

Het rustmetabolisme is de grootste component en is verantwoordelijk voor 60-70% van het dagelijkse energieverbruik. Het rustmetabolisme kan worden gedefinieerd als de energie die nodig is om het lichaam en belangrijke biologische functies, zoals de hartslag, spierfunctie en ademhaling in stand te houden. Je rustmetabolisme wordt bepaald door de hoeveelheid vetvrije massa, leeftijd en geslacht.

Energieverbruik vanwege voedsel

De tweede component is het energieverbruik vanwege het eten van voedsel. Deze energie is nodig om de macronutriënten (voedingstoffen) te verteren, metaboliseren (omzetting in stofwisseling) en op te slaan.

Energieverbruik vanwege lichamelijke activiteit

De derde en meest variabele component van het energieverbruik is lichamelijke activiteit. Het type activiteit, de intensiteit en de duur van de activiteit bepalen de hoeveelheid energie die verbruikt wordt.

Invloed op gewicht

Je energiebalans zorgt ervoor of je aankomt, afvalt of gelijk blijft in gewicht. Wanneer je meer eet dan je verbruikt, zit je lichaam met een ‘overschot’ aan energie. Om daar vanaf te komen, worden de calorieën opgeslagen in vetcellen. Zo kom je dus aan. Omgekeerd maakt je lichaam gebruik van die vetreserves wanneer je een negatieve energiebalans creëert. Je lichaam gaat vet verbranden om het tekort aan te vullen, en zo val je af. Je energiebalans is dus de enige factor die bepaalt of je vet aanmaakt of verbrandt. Als je op de lange termijn net zoveel energie verbruikt als je binnenkrijgt, ben je in balans. Dit houdt in dat je gewicht hetzelfde blijft.

Je kunt je energiebalans dus beïnvloeden. Wanneer je wilt aankomen moet je ervoor zorgen dat je een positieve balans hebt van je energie inname, dat wilt zeggen dat je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt. Wil je juist afvallen dan moet je een negatieve energiebalans hebben, dan verbrand je meer energie als dat je binnen krijgt.

Wat kan getFIT hierin betekenen?

Met onze individuele coaching richten wij ons op leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en eigenaarschap. Het traject is gericht op het optimaliseren van de leefstijl, vitaliteit, werkomgeving, werkwijze en het vergroten van de fysieke belastbaarheid en prestatie van de medewerker met de daarbij horende afname van beperkingen in het werk. Individuele coaching en daarmee het werken aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid kan zowel preventief ingezet worden, maar het kan ook ingezet worden als het gaat om het bespoedigen van de arbeidsre-integratie.

Wilt u meer weten over de individuele coaching van getFIT? Ga dan naar onze website voor meer informatie en neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.

 

Laatste nieuws