GetFit dag1-31

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Vitaal thuiswerken

6/22/2023 12:00:00 AM

Spelende kinderen in huis, een blaffende hond op de achtergrond en een partner die druk is met allerlei telefoontjes, terwijl u met uw laptop op een eetkamerstoel zit zonder goede rugsteun en aan een te hoge eettafel... Met andere woorden: een dag vol afleiding en risico’s op lichamelijke klachten.

Sinds het coronavirus wordt er veel thuisgewerkt en is dit bij veel bedrijven ook een blijvende maatregel. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan; thuis hebben we immers niet alle faciliteiten tot onze beschikking die we op het werk wel hebben. Wat kunt u als medewerker zelf doen om het thuiswerken te verbeteren? Hoe kunt u de werkplekinstellingen verbeteren en eventuele fysieke klachten voorkomen of verminderen?

Thuiswerken: wees creatief!

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, de één werkt thuis wanneer de auto naar de garage moet of een lekke fietsband heeft, de ander werkt meer thuis dan op kantoor. Echter, het verschil tussen een dag thuiswerken of weken lang thuiswerken is groot. Thuis liggen er veel afleidingen op de loer. Zeker als een heel gezin thuis (aan het werk) is. Bovendien vergroot regelmatig thuiswerken het risico op fysieke klachten, zoals nek-, schouder- en polsklachten wanneer er geen goede werkplek is. De werkplek op het werk is vaak veelzijdig instelbaar, waardoor er een optimale werkhouding gecreëerd kan worden.

Een goede thuiswerkplek is niet altijd 1, 2, 3 ingericht. Soms is dat even roeien met de riemen die je hebt: wees daarom creatief in oplossingen!

PDG Health Services helpt u graag met praktische tips!

Een goede werkplek en werkhouding is het halve werk:

  • Zorg voor een goed ingerichte en opgeruimde werkplek. Hiermee haalt u een heel groot deel van eventuele afleiding weg. Zorg er ook voor dat u een werkplek heeft met voldoende daglicht. Kunstlicht zorgt voor extra vermoeidheid van de ogen.
  • Zorg voor een goed klimaat in huis. Dit zorgt voor concentratievermogen en meer productiviteit. Hiermee verlaagt u het risico op fysieke klachten.

De balans tussen thuiswerken en privé:

  • Bewaak uw grenzen goed. De grens tussen werk en privé is soms lastig te trekken bij werken vanuit huis. Probeer te bedenken dat u op het werk ook geen boodschap kunt doen of andere privé dingen kunt regelen.
  • Probeer het ritme aan te houden zoals u ook zou doen als u naar kantoor zou gaan: douchen, aankleden, eten en aan het werk gaan. Begin op de tijd waarop u normaal ook zou beginnen, doe dit ook met pauze nemen en het afronden van uw werkzaamheden.
  • Maak een planning voor de dag, noteer wat u wilt gaan doen en zie dit als een stok achter de deur. Zet bijvoorbeeld privéafspraken ook in uw werkagenda, zo wordt balans goed bewaakt.
  • Maak afspraken met huisgenoten. Net zoals u op het werk bent kun u ook thuis niet altijd gestoord worden. Geef daarom aan wanneer u afspraken, een call of pauze hebt. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer u wel/niet gestoord kan worden.
  • Blijf contact houden met collega’s, dit zorgt ervoor dat de binding met uw werk blijft. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven, maak hier gebruik van!

Houd de energie erin:

  • Zorg voor voldoende variatie en beweging. Langdurige statische belasting zorgt voor een afname van de concentratie, minder productiviteit en meer spanning in de spieren. Probeer dit te doorbreken door regelmatig te wisselen van werkhouding, te bewegen of oefeningen te doen.

Meer informatie over vitaal thuiswerken

Wilt u meer weten of thuiswerken of een thuiswerkplekonderzoek inzetten? Neem dan contact met ons op.

Laatste nieuws